Tips memilih foundation yang sesuai dengan kulit

Hello everyone! 💋

Buat apa tu?

Harini kakak nak share something dengan awak semua. "Tips memilih foundation" tetapi kita akn fokus more on liquid foundation ye for today 😀

Okay, first of all awak semua kena tau jenis kulit muka awak. Kering, berminyak, normal atau kombinasi. Kita kena tahu jenis kulit muka kita supaya boleh memilih jenis foundation yg sesuai dengan kulit muka.

Macam Mary Kay, ada dua jenis liquid foundation iaitu Timewise Luminous-wear Liquid Foundation & Timewise Matte-wear Liquid Foundation.Perlu ke ada dua jenis? Ehh, mestilah perlu. Pernah tak awak pakai foundation main bedal je lepastu bercapuk? Thats the point.

Kulit kering, awak pakai foundation yg tak dirumuskhas untuk kulit kering, haa memang nampak bercapuk lah 😓

Mary Kay ciptakan dua jenis liquid foundation ini adalah kerana mengikut jenis kulit awak. Luminous utk awak yang berkulit kering hingga normal. Matte pula utk awak yang berkulit kombinasi sehingga berminyak 😍 Bila mengikut kulit ini, tak ada dah lah masalah bercapuk. 

Luminous boleh membekalkan (not mengekalkan) lembapan kepada kulit kerana dirumus daripada jojoba wax esters. Ianya juga mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Matte pulak mikrosfera khas yg bertindak untuk menyerap minyak & mengawal kilatan. Ianya juga turut mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Best kan?

Bila dah ada foundation yg sesuai dengan kulit, mesti kita nak kena pilih tona warna yg sesuai mengikut warna kulit kita. So lets proceed! 😊

Selalunya mcm mana awak semua pilih tona yg sesuai utk kulit? Ke main bedal je? Ke ambil yg nampakkan awak semua putih melepak?

Lets kakak share ye mcm mana.


Yes! Cuba try test dekat bahagian rahang awak. Bukan rahang nesmilan yee. And then blendkan. Mana yg tak kelabu, tak gelap, itulah The One utk awak.

Senang je kan?

Lepasni no more bercapuk, no more terlalu putih, no more terlalu gelap, biar natural, on point je semua. 😘

Itu sahaja kakak nak share. Kalau awak semua ada tips yg boleh dishare kan, please drop your comments.

Contact kakak for free consultation ya

Shahira Arshad 017-6926794


No comments:

Post a Comment

drop your comments