Tips memilih foundation yang sesuai dengan kulit

Hello everyone! 💋

Buat apa tu?

Harini kakak nak share something dengan awak semua. "Tips memilih foundation" tetapi kita akn fokus more on liquid foundation ye for today 😀

Okay, first of all awak semua kena tau jenis kulit muka awak. Kering, berminyak, normal atau kombinasi. Kita kena tahu jenis kulit muka kita supaya boleh memilih jenis foundation yg sesuai dengan kulit muka.

Macam Mary Kay, ada dua jenis liquid foundation iaitu Timewise Luminous-wear Liquid Foundation & Timewise Matte-wear Liquid Foundation.



Perlu ke ada dua jenis? Ehh, mestilah perlu. Pernah tak awak pakai foundation main bedal je lepastu bercapuk? Thats the point.

Kulit kering, awak pakai foundation yg tak dirumuskhas untuk kulit kering, haa memang nampak bercapuk lah 😓

Mary Kay ciptakan dua jenis liquid foundation ini adalah kerana mengikut jenis kulit awak. Luminous utk awak yang berkulit kering hingga normal. Matte pula utk awak yang berkulit kombinasi sehingga berminyak 😍 Bila mengikut kulit ini, tak ada dah lah masalah bercapuk. 

Luminous boleh membekalkan (not mengekalkan) lembapan kepada kulit kerana dirumus daripada jojoba wax esters. Ianya juga mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Matte pulak mikrosfera khas yg bertindak untuk menyerap minyak & mengawal kilatan. Ianya juga turut mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Best kan?

Bila dah ada foundation yg sesuai dengan kulit, mesti kita nak kena pilih tona warna yg sesuai mengikut warna kulit kita. So lets proceed! 😊

Selalunya mcm mana awak semua pilih tona yg sesuai utk kulit? Ke main bedal je? Ke ambil yg nampakkan awak semua putih melepak?

Lets kakak share ye mcm mana.


Yes! Cuba try test dekat bahagian rahang awak. Bukan rahang nesmilan yee. And then blendkan. Mana yg tak kelabu, tak gelap, itulah The One utk awak.

Senang je kan?

Lepasni no more bercapuk, no more terlalu putih, no more terlalu gelap, biar natural, on point je semua. 😘

Itu sahaja kakak nak share. Kalau awak semua ada tips yg boleh dishare kan, please drop your comments.

Contact kakak for free consultation ya

Shahira Arshad 017-6926794


Kulit cerah sempurna tanpa hakisan

Assalamualaikum & salam sejahtera semua 😉

Majoriti masyarakat kita nak kulit putih, halus mulus macam putih telur kan? Betul tak? Cuba tanya diri awak, awak nak mcm tu tak?

Untuk pengetahuan awak, tiada produk yang boleh mencerahkan kulit dalam masa yang singkat. Kecuali melibatkan proses penghakisan kulit. Bila kulit awak dah dihakis, sebab itulah cepat & segera awak boleh nampak putih. TETAPI tahu tak kulit awak semakin menipis?

Bila awak pakai produk yg boleh menghakis kulit, memang awak akan kelihatan sgt putih, cantik & licin. Walhal kulit awak sudah menipis sehingga tiada jerawat yg mampu muncul 😱. Kulit nipis ni lagi senang terbakar tau. 

Tapi ye ye ye. Kakak tau ramai yg nak cantik & cerah. Biarlah cerah dengan cara yg sihat. Bukan putih melepak tapi kulit nipis senipis kulit bawang 😂

Kakak nasihatkan awak cari produk yg betul2 ataupun meh kakak suggest kat awak produk yg super duper awesome. 

Kakak perkenalkan dekat awak MelaCEP Plus Luminous System set 💕


Set ini mengandungi foaming cleanser, mask, freshener, ultimate cream dan ultimate serum.

Set ini memang dirumus khas untuk mencerahkan kulit ye awak awak sekalian. Tapi tapi tapi, bukan sekadar mencerahkan kulit, ia mampu mencerahkan bekas jerawat & jeragat! 😍 tanpa menghakis kulit awak. Kulit juga akan nampak lebih glow & kulit akan lebih anjal. MelaCEP juga membantu mensekatakan tona kulit, menghaluskan pori, melembutkan kulit & mengekalkan kelembapan kulit.

Jom kakak share sikit bahan2 dalam MelaCEP set ni 💪

Bagi foaming cleanser, mask, freshener & ultimate cream, ianya mengandungi :

💋ekstrak edelweiss ⇒ terbukti menyasarkan melanin & membantu mengurangkan tona tidak sekata pada kulit kita


💋ekstrak algae ⇒ menyasarkan melanin & membantu mengurangkan penampilan tona tidak sekata

💋vegetable amino acids ⇒ terbukti dapat menambahbaikan kecerahan kulit dengan ketara, membantu kesekataan kulit dan mengurangkan kontras bintik hitam pada kulit

Tiga bahan utama ini boleh didapati di dalam cleanser, mask, freshener & ultimate cream. Namun, ada bahan tambahan bagi mask, freshener & ultimate cream iaitu :

💋esktrak cendawan shiitake ⇒ mengandungi enzyme yg terkenal dgn sifat penulenannya

Bagi ultimate serum, bahannya lebih advance tauu 💗

Antaranya ialah:

💋hexylresorcinol⇒ menyasarkan glutathione dan pigmentasi pada permukaan kulit. Glutathione sangat penting dlm proses menjernihkan kulit. Apabila kita semakin berusia, production of glutathione ni semakin merosot  sekaligus mempengaruhi melanocytes yg bertanggungjawab terhadap melanin pada kulit.

Apabila hexylresorcinol ni menyasarkan glutathione, bermakna sekaligus menyihatkan melanin.

💋maritime pine & betula alba ekstrak ⇒ menyasarkan melanin juga


Sampai sini sahaja ye. Kakak letih menaip 😋 hehehe.

Nak cantik, boleh. Tapi biar dengan cara yg sihat ye awak semua. 

Nak free consultation, boleh cari kakak.

Shahira 017-6926794

Moisturizer untuk kulit berminyak

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Nak tanya, siapa yang jenis "Kulit dah berminyak, jadi saya taknak pakai moisturizer. Nanti lagi berminyak" ? Siapa jenis mcm tu?

Big no okay! Tak boleh macam tu tau. Salah pilih moisturizer utk kulit barulah penyebab kenapa muka awak makin berminyak. 

Moisturizer berfungsi utk mengekal kelembapan kulit awak. Jadi, ianya merupakan salah satu skincare regime yang WAJIB yee. Kulit yang berminyak pun boleh kehilangan lembapan tau. Ada perbezaan di situ.

So, harini kakak nak share mengenai moisturizer untuk kulit berminyak. Bukan berminyak sahaja. Kulit kombinasi pun boleh guna. Kakak guna sebab kulit kakak kombinasi 😊

Taraaaa!

Nama cik purple ni OIL-FREE HYDRATING GEL (ofhg)

Ofhg ni sangat best, terbaik tau. Kenapa kakak ckp mcm tu? Sebab ofhg ni mampu control minyak dekat muka kita. Ehh, bukan itu je kebaikan ofhg ni. Banyak lagi. Baca sampai habis noh.

Ofhg ini mampu mengekalkan kelembapan kulit selama 10 jam. Ianya juga mampu bertindak sebagai cooling sensation pada kulit. Mmg pakai ni rasa sejuk je muka 😍

Tekstur ofhg ni sangat ringan & cepat meresap. Ianya boleh dijadikan makeup base supaya foundation tahan lama. Ni pun kakak memang buat. Sebelum pakai foundation, kakak pakai gel ni dulu. Memang foundation tahan lama. Dari pagi sampai petang berpanas pun tak ada masalah.

Gel ni boleh meredakan radang atau breakouts (jerawat teruk, merah-merah). Meredakan kulit yang pernah mengalami pengelupasan & rosak akibat produk yang mengandungi Mercury & Hydroquinone. Gel ini turut mampu membantu pertumbuhan sel kulit yang baru yang jauh lebih sihat.

Hebat ke hebat gila???? Hehehe 😜

Dalam ofhg ni mengandungi Dimethicone & ekstrak teh hijau (ekstrak camellia sinensis). Dimethicone berfungsi untuk memperbaiki penampilan kulit agar kelihatan lebih lembut & licin serta membantu mengekalkan penampilan kulit tersebut. Ekstrak teh hijau pula bertindak sebagai antioksidan yg membantu melindungi kulit daripada radikal bebas. Ekstrak teh hijau juga terkenal sebagai agen penyegar yang mampu menenangkan & melegakan kulit.

Jadi, apakata awak semua try moisturizer ni. Nak cantik, kena rajin!

Lots of love,
Shahira Arshad 017-6926794

Atasi masalah tanda awal penuaan

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Cuba tengok cermin. Ada kedutan mula muncul tak? Sedangkan awak baru 20-an, 30-an?

Alamakkkkk! Tahu tak fakta sebenar bahawa kulit akan mengalami proses penuaan secara semulajadi pada awal 20-an.

Relax relax. Jom kita selesaikan masalah awak tu.

Kita selesaikan dengan Mary Kay TIMEWISE MIRACLE SET


Set ini mengandungi 3in1 cleanser, age-fighting moisturizer, day solution spf 35 & night solution dan mempunyai formula mengikut kulit anda. Formula Normal-to-dry dan Oily-to-combination. (refer me for further consultation)

Apa yang hebat sangat dengan set ini?

Set ini dapat membantu menjadikan kulit anda LEBIH MUDA dari usia sebenar kerana set ini memang direka khas untuk atasi masalah kedutan dan menjadikan kulit LEBIH MUDA dan BERSERI.

Set ini bukan hanya menawarkan satu kebaikan iaitu mengatasi masalah kedutan tetapi 11 faedah tauuuu!

➽membersih
➽menanggalkan sel kulit mati
➽menyegar
➽menghidrat
➽melicin
➽menegang
➽melembut
➽melindungi
➽mencergaskan
➽membina semula
➽mengurangkan garisan halus dan kedutan

Hebat ke hebat sangat?

Chill chill. Tu baru sikit tuuu. Meh kita move forward kepada each items yow!


💓Timewise 3in1 cleanser💓

Kenapa ianya dipanggil 3in1? Haaaaa, inilah keistimewaan cleanser ini. Ianya mampu MENCUCI, MEYEGAR dan EXFOLIATE secara halus. Melalui cleanser ini, awak semua dah skip dua steps tau. Tak perlu scrub, tak perlu toner 😉

Ianya sangat sesuai untuk awak semua yang mengejar masa. Rushing2, nak cepat kan tapi still kena jaga skin.

💓Timewise Age-fighting Moisturizer💓



Moisturizer yang sangat hebat di mana mampu melembapkan kulit anda sehingga 10 jam. Eh! Jangan mengelak pakai moisturizer tauu. Ianya kategori wajib pakai!

💓Timewise Day Solution SPF 35💓



Ianya mampu melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB. Ianya juga membantu melindungi kulit daripada kesan garis halus dan discolouration serta membantu mencergaskan kulit dengan menyingkirkan sel2 kulit mati.

💓Timewise Night Solution💓

Okay! Ni paling best! Night solution ini mengandungi vitamin nutribeads microcapsules (vitamin A, E, C). Beads ini akan pecah apabila serum dipump keluar dari botol dan terus meresap ke dalam kulit. Imagine your skin dapat fresh vitamins 😍

Ia juga mengandungi peptida antipenuaan yang akan merangsang kolagen untuk melicinkan dan menegangkan kulit. Peptida ini umpama supplement kulit semasa kita tidur kerana main functionnya untuk membantu menghasilkan sel kulit yang baru.


Jom tukar ke timewise!

Lots of love,
Shahira 017-6926794



Tips menghalang pertumbuhan jerawat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hari ni saya nak share mengenai salah satu tips menghalang jerawat naik toink toink kat muka kita yang halus mulus ni.

Tips paling mudah & paling wajib ialah "MENCUCI MUKA DENGAN BERSIH" 

Setuju atau tidak mencuci muka dengan bersih membantu menghalang jerawat?

Jerawat terjadi salah satu sebabnya ialah melalui liang pori yg tersumbat. Apabila segala kotoran terperangkap dlm liang pori & tersumbat, mulalah jerawat muncul. 

Perasan jugak tak sometimes blackhead & whitehead pun boleh berubah menjadi jerawat?

Saya selalu kena macam tu dulu. Whitehead selalu bertukar jadi miss J. Dekat bahagian dagu selalunya. Hmmm.

Tapi sekarang saya dah amalkan mencuci muka dengan lebih bersih. Tapi bukan menggunakan tangan. Saya guna Mary Kay Skinvigorate 



Skinvi ini terbukti mencuci 85% jauh lebih bersih daripada menggunakan tangan. Blackhead & whitehead pun boleh settle. 

Skinvi ini mampu mencuci lebih dalam ke liang pori tauu sebab bulu brush dia tu sangat halus & lembut.



Nampak tak testimoni di atas? Terbukti kan dapat mencuci dengan lebih baik. 

Bila kulit kita dah bersih, kita pakai serum, moisturizer or any skincare regime, semuanya mudah meresap. Setuju tak? Setuju kan :) Barulah skin kita akan improve. Sebelum ni, perasan tak pakai apa pun jenis skincare, tapi kulit tak ada improvement. Itu mungkin sebab kulit awak tak dapat menyerap skincare routine awak dengan sangat baik. yelahh, dah tersumbat.

So, jom kita sama-sama amalkan mencuci muka dengan lebih bersih.

Do love your skin. It will represents you for a long time :D

Shahira 017-6926794



Memperkenalkan Independent Beauty Consultant Mary Kay

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Siapa tahu pasal produk Mary Kay? Yeayyy ada yg tahu, ada yg tak tahu.

Basically, pengasas produk Mary Kay ini ialah Mary Kay Ash yang mana beliau memang berzam untuk enrich women by doing a business.

Biasalah, wanita sangat suka dengan kecantikkan. Jadi, beliau meneraju bidang perniagaan di mana "Make Beauty Your Business"

Di sini, saya dengan bangganya mengumumkan diri saya sebagai Independent Beauty Consultant untuk Mary Kay.

Jadi, kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan skin consultation atau mencuba barangan Mary Kay secara FREE, boleh contact saya :)

Shahira Arshad,
017-6926794