Tips memilih foundation yang sesuai dengan kulit

Hello everyone! ๐Ÿ’‹

Buat apa tu?

Harini kakak nak share something dengan awak semua. "Tips memilih foundation" tetapi kita akn fokus more on liquid foundation ye for today ๐Ÿ˜€

Okay, first of all awak semua kena tau jenis kulit muka awak. Kering, berminyak, normal atau kombinasi. Kita kena tahu jenis kulit muka kita supaya boleh memilih jenis foundation yg sesuai dengan kulit muka.

Macam Mary Kay, ada dua jenis liquid foundation iaitu Timewise Luminous-wear Liquid Foundation & Timewise Matte-wear Liquid Foundation.



Perlu ke ada dua jenis? Ehh, mestilah perlu. Pernah tak awak pakai foundation main bedal je lepastu bercapuk? Thats the point.

Kulit kering, awak pakai foundation yg tak dirumuskhas untuk kulit kering, haa memang nampak bercapuk lah ๐Ÿ˜“

Mary Kay ciptakan dua jenis liquid foundation ini adalah kerana mengikut jenis kulit awak. Luminous utk awak yang berkulit kering hingga normal. Matte pula utk awak yang berkulit kombinasi sehingga berminyak ๐Ÿ˜ Bila mengikut kulit ini, tak ada dah lah masalah bercapuk. 

Luminous boleh membekalkan (not mengekalkan) lembapan kepada kulit kerana dirumus daripada jojoba wax esters. Ianya juga mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Matte pulak mikrosfera khas yg bertindak untuk menyerap minyak & mengawal kilatan. Ianya juga turut mempunyai vitamin E & peptides (pembina kolagen) supaya kulit kelihatan tegang, muda dan sihat.

Best kan?

Bila dah ada foundation yg sesuai dengan kulit, mesti kita nak kena pilih tona warna yg sesuai mengikut warna kulit kita. So lets proceed! ๐Ÿ˜Š

Selalunya mcm mana awak semua pilih tona yg sesuai utk kulit? Ke main bedal je? Ke ambil yg nampakkan awak semua putih melepak?

Lets kakak share ye mcm mana.


Yes! Cuba try test dekat bahagian rahang awak. Bukan rahang nesmilan yee. And then blendkan. Mana yg tak kelabu, tak gelap, itulah The One utk awak.

Senang je kan?

Lepasni no more bercapuk, no more terlalu putih, no more terlalu gelap, biar natural, on point je semua. ๐Ÿ˜˜

Itu sahaja kakak nak share. Kalau awak semua ada tips yg boleh dishare kan, please drop your comments.

Contact kakak for free consultation ya

Shahira Arshad 017-6926794


Kulit cerah sempurna tanpa hakisan

Assalamualaikum & salam sejahtera semua ๐Ÿ˜‰

Majoriti masyarakat kita nak kulit putih, halus mulus macam putih telur kan? Betul tak? Cuba tanya diri awak, awak nak mcm tu tak?

Untuk pengetahuan awak, tiada produk yang boleh mencerahkan kulit dalam masa yang singkat. Kecuali melibatkan proses penghakisan kulit. Bila kulit awak dah dihakis, sebab itulah cepat & segera awak boleh nampak putih. TETAPI tahu tak kulit awak semakin menipis?

Bila awak pakai produk yg boleh menghakis kulit, memang awak akan kelihatan sgt putih, cantik & licin. Walhal kulit awak sudah menipis sehingga tiada jerawat yg mampu muncul ๐Ÿ˜ฑ. Kulit nipis ni lagi senang terbakar tau. 

Tapi ye ye ye. Kakak tau ramai yg nak cantik & cerah. Biarlah cerah dengan cara yg sihat. Bukan putih melepak tapi kulit nipis senipis kulit bawang ๐Ÿ˜‚

Kakak nasihatkan awak cari produk yg betul2 ataupun meh kakak suggest kat awak produk yg super duper awesome. 

Kakak perkenalkan dekat awak MelaCEP Plus Luminous System set ๐Ÿ’•


Set ini mengandungi foaming cleanser, mask, freshener, ultimate cream dan ultimate serum.

Set ini memang dirumus khas untuk mencerahkan kulit ye awak awak sekalian. Tapi tapi tapi, bukan sekadar mencerahkan kulit, ia mampu mencerahkan bekas jerawat & jeragat! ๐Ÿ˜ tanpa menghakis kulit awak. Kulit juga akan nampak lebih glow & kulit akan lebih anjal. MelaCEP juga membantu mensekatakan tona kulit, menghaluskan pori, melembutkan kulit & mengekalkan kelembapan kulit.

Jom kakak share sikit bahan2 dalam MelaCEP set ni ๐Ÿ’ช

Bagi foaming cleanser, mask, freshener & ultimate cream, ianya mengandungi :

๐Ÿ’‹ekstrak edelweiss ⇒ terbukti menyasarkan melanin & membantu mengurangkan tona tidak sekata pada kulit kita


๐Ÿ’‹ekstrak algae ⇒ menyasarkan melanin & membantu mengurangkan penampilan tona tidak sekata

๐Ÿ’‹vegetable amino acids ⇒ terbukti dapat menambahbaikan kecerahan kulit dengan ketara, membantu kesekataan kulit dan mengurangkan kontras bintik hitam pada kulit

Tiga bahan utama ini boleh didapati di dalam cleanser, mask, freshener & ultimate cream. Namun, ada bahan tambahan bagi mask, freshener & ultimate cream iaitu :

๐Ÿ’‹esktrak cendawan shiitake ⇒ mengandungi enzyme yg terkenal dgn sifat penulenannya

Bagi ultimate serum, bahannya lebih advance tauu ๐Ÿ’—

Antaranya ialah:

๐Ÿ’‹hexylresorcinol⇒ menyasarkan glutathione dan pigmentasi pada permukaan kulit. Glutathione sangat penting dlm proses menjernihkan kulit. Apabila kita semakin berusia, production of glutathione ni semakin merosot  sekaligus mempengaruhi melanocytes yg bertanggungjawab terhadap melanin pada kulit.

Apabila hexylresorcinol ni menyasarkan glutathione, bermakna sekaligus menyihatkan melanin.

๐Ÿ’‹maritime pine & betula alba ekstrak ⇒ menyasarkan melanin juga


Sampai sini sahaja ye. Kakak letih menaip ๐Ÿ˜‹ hehehe.

Nak cantik, boleh. Tapi biar dengan cara yg sihat ye awak semua. 

Nak free consultation, boleh cari kakak.

Shahira 017-6926794